GEWOON MAAR AFSCHEID NEMEN – Deel Een

Door Remedios Dorio

 

ANITA werd op vijfentwintigjarige leeftijd weduwe. Haar man Edmund stierf vroeg toen ze nog maar zes jaar getrouwd waren. Toen ze trouwden, was Anita pas negentien jaar oud en zat ze in het tweede jaar van de cursus die ze volgde, de cursus Communicatie. Ze droomde om te werken als presentatrice op een Televisie.

 

Binnen zes jaar na het huwelijk beviel Anita van drie kinderen en toen Edmund stierf, trouwde ze niet meer. Ze stortte al haar aandacht op haar drie kinderen. Ze werkte eerst als verkoopster in een kledingwinkel en nam later de baan in een callcenter aan als klantenservicemedewerkster. Anita was al vijfendertig jaar oud.

 

Ze had bijna drie jaar in het callcenter gewerkt toen ze besloot te stoppen.

 

"Je stopt met werken?" Anita's moeder Tonya was verrast en klonk bezorgd toen ze van haar dochter hoorde dat ze ontslag nam bij haar werk in het callcenter.

 

"Ja, ik heb gisteren ontslag genomen. Ik moet deze maand nog twee dagen werken om mijn dagtaak af te maken", antwoordde Anita aan haar moeder.

 

"Waarom?" vroeg Tonya.

 

"Ik werk niet graag meer in het callcenter. Ik ben moe van het werken", antwoordde Anita.

 

"Maar weet je dat we afhankelijk zijn van jouw inkomen? Hoe kunnen je kinderen eten en naar school gaan als je geen inkomen meer hebt?" Tonya maakte zich echt zorgen. Zij en haar man Nardo waren alleen afhankelijk van Anita's inkomen. Tonya was degene die voor de kinderen van Anita zorgde als Anita werkte. Ook Nardo, die bij een ongeluk zijn ene been verloor, had geen baan.

 

"Ik moet stoppen omdat ik het echt beu ben om in een callcenter te werken. Ik werk elke nacht en overdag slaap ik. Ik vind het niet normaal." Zei Anita tegen haar moeder. Haar vader luisterde gewoon, hij zei geen woorden.

 

"Wat gaat er nu met ons gebeuren? We zijn eigenaar van dit huis, dus we hoeven geen huur te betalen, maar we moeten de rekening van water en elektriciteit betalen?" zei Tonya tegen Anita.

 

"Tonya, je kunt je dochter niet dwingen om doorgaan te werken met een baan die ze niet meer leuk vindt", zei Nardo tegen Tonya.

 

"Ik maak me gewoon zorgen. Ik denk aan de kinderen", antwoordde Tonya haar man.

 

"Nanay, ik had spaargeld op de bank staan. Drie of vier maanden lang hoeft je  geen zorgen te maken", zegt Anita tegen Tonya.

 

"Wat ga je dan doen?" Vroeg Tonya aan Anita.

 

"Ik zal me concentreren op mijn vloggen", antwoordde Anita aan haar moeder.

 

"Vloggen? Wat is dat?" Tonya wist niet wat vloggen is.

 

"Ik heb een account in You Tube en ik doe aan vloggen," zei Anita.

 

"Ik begrijp het niet. Ik weet niet wat vloggen is. Nardo ken je dat?" Tonya vroeg Nardo of hij wist wat vloggen was.

 

"Daar vraag je me wat, hoe kon ik dat weten? Ik weet ook niet wat vloggen is", antwoordde Nardo aan Tonya.

 

"Vloggen is video's maken en vervolgens uploaden en uitzenden op You Tube", legde Anita aan haar ouders.

 

"Je verdient daar geld mee?" Tonya was geïnteresseerd of haar dochter geld kon verdienen met dat vloggen.

 

"Ik weet dat sommige vloggers veel geld verdienden, daarom besloot ik me daarop te concentreren. Ik zal mijn eigen baas zijn en ik kan werken wanneer ik maar wil", antwoordde Anita aan Tonya.

 

"Als dat zo is, is het inderdaad beter dan 's nachts in het callcenter werken," zei Tonya.

 

"Maar misschien kost het tijd om geld te verdienen met vloggen. Ik moet minstens duizend abonnees en vierduizend kijkuren hebben", zei Anita tegen haar moeder. Het kost tijd om geld te verdienen met vloggen. "Dat is wat ik moet hebben voordat mijn kanaal geld gaat opbrengen."

 

"Ah, doe wat je denkt het beste is, ik weet niks over vloggen, ik begrijp het ook niet" zei Tonya.

 

"Ik zal Aldo vragen om mijn assistent te zijn. Hij werkt niet, dus hij zou mijn cameraman en chauffeur zijn" zei Anita. "Hij zal het er druk mee hebben."

 

"Je neef is een luie man. Hij zou een cameraman zijn en jouw chauffeur, maar hij heeft geen camera en dat er geen auto is, hoe kan dat?" vroeg Nardo aan Anita.

 

"Ik zal eerst mijn mobiele telefoon gebruiken met filmen. Aldo weet hoe hij op een motorfiets moet rijden. Ik heb al met Aldo gesproken en hij zei dat ik de motor van zijn vriend kon huren. Morgen gaan we vloggen", antwoordde Anita haar vader.

 

"Motor in een drukke straat, het is gevaarlijk!" Tonya vindt het niet leuk dat Anita een motorfiets zou gaan gebruiken.

 

"Nanay, maak je geen zorgen. Alles komt goed", verzekerde Anita haar moeder.

 

ALDO adviseerde Anita vroeg te beginnen zodat het niet zo warm zou zijn op straat.

 

"Op welke manier of op welke plek wil je een video filmen?" Vroeg Aldo aan zijn neef.

"Ik zou een liefdadigheids vlogger zijn. Breng me naar een plek waar je denkt dat veel mensen hulp nodig hebben," antwoordde Anita aan Aldo.

 

"Oké, alleen in herinnering, maar weet je zeker dat je genoeg geld hebt om de benzine t3 betalen?" vroeg Aldo zijn neef.

 

"Maak je daar geen zorgen over", en Anita zette haar helm op en stapte op de motor. " Rijd niet snel, gewoon langzaam en voorzichtig."

 

Aldo bracht Anita op een plek waarvan hij dacht dat ze aan Anita's wens voldeed. Anita zag mensen; het leken wel aaseters die boven op het afval opraapten waarvan ze dachten dat het een beetje geld kon opleveren.

 

Anita zag een vrouw. Zij was zwanger en op haar rug droeg ze een baby. Aldo was druk aan het filmen met de mobiele telefoon. Hij dacht dat hij gewoon willekeurig zou filmen en het is aan Anita om de video te monteren. Anita zei tegen Aldo dat ze de zwangere vrouw zouden gaan benaderen. Anita had moeite om door dat afval heen te lopen. Plotseling viel ze. Een vieze en magere man die er erg ziek uitzag botste tegen haar aan.

 

"Kijk uit!" riep Aldo. Hij hielp Anita met opstaan.

 

"Help hem", vroeg Anita ook aan Aldo om de man te helpen en Aldo deed dat.

 

"Sorry", verontschuldigde de man zich.

 

"Het is oké, geen probleem", zei Anita tegen de man. De man zag er zwak en hongerig uit. Anita haalde een honderd peso uit haar tas en gaf het aan de man.

 

"Hier, neem dit aan. Je kunt wat eten kopen". Anita bood het geld aan de man, maar hij weigerde.

 

"Nee, dank u wel. Ik heb geen geld nodig. Ik ben hier om gewoon afscheid te nemen."

 

Anita keek naar het gezicht van de man. Ze kon het niet geloven, een bedelaar die geld weigert? Anita keek hem nogmaals recht in de ogen en zijn blik raakte iets in haar gedachten, en dit heeft te maken met het verleden. Ze kon ook niet begrijpen wat de man mompelde. Hij was alleen maar afscheid aan het nemen, van wat of wie?  ****Wordt vervolgd****Remedios Dorio.